Συνδακτυλία
Όταν τα δάκτυλα του χεριού είναι ενωμένα μεταξύ τους, κάνουμε λόγο για συνδακτυλία, που αποτελεί τη συχνότερη συγγενή ανωμαλία.
Εάν η ένωση των δακτύλων περιλαμβάνει μόνο το δέρμα και τα μαλακά μόρια, τότε ονομάζεται απλή συνδακτυλία που χωρίζεται σε ατελή (μερική) ή πλήρη. Εάν είναι ενωμένα μεταξύ τους και τα οστά των δακτύλων, τότε ονομάζεται σύμπλοκη συνδακτυλία, επίσης μερική ή ολική. Αναλόγως του είδους της συνδακτυλίας μπορεί το πρόβλημα να είναι μόνο αισθητικό, αλλά μπορεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί, να προκαλέσει επιπλέον παραμόρφωση των δακτύλων.
Ο διαχωρισμός των δακτύλων γίνεται χειρουργικά, σε ηλικία που καθορίζεται εξατομικευμένα από τον θεράποντα ιατρό μετά από κλινικό και διαγνωστικό έλεγχο. Γενικότερα, συνιστάται πρώιμος διαχωρισμός των δακτύλων σε ηλικία 6-18 μηνών και όχι μετά το 4 έτος ζωής, προκειμένου να αποφευχθούν μόνιμες δυσκαμψίες και παραμορφώσεις.
Το αυτό ισχύει και για την χειρουργική τεχνική. Σε μία ατελή συνδακτυλία μπορεί να αρκεί μια απλή διατομή του δέρματος, η προσθήκη δερματικού μοσχεύματος, αλλά είναι πιθανόν να απαιτείται διαχωρισμός οστών, νεύρων , τενόντων και αγγείων. Η σύνθετη συνδακτυλία συνιστάται να διορθώνεται κατά το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού. Όταν υπάρχει συνδακτυλία σε πολλά δάκτυλα, τότε μπορεί να απαιτηθούν πολλπλές επεμβάσεις.
Η χειρουργική θεραπεία της συνδακτυλίας πραγματοποιείται με μικροχειρουργική τεχνική, υπό γενική αναισθησία και ίσχαιμη περίδεση.